קרום הבתולין הוא רקמה או פיסת עור קטנה הזהה לצבע העור סביב הנרתיק ומכסה את פתחו באופן חלקי, במטרה לאפשר לדם והפרשות לצאת החוצה בזמן מחזור ובמצבים נוספים. לקרום הבתולין אין תפקיד מסוים שקשור למערכת הרבייה או לפעילות אזורים מסוימים בגוף ויחד עם זאת, חשוב להכירו וגם לטפל במידה והוא מכסה את כל פתח הנרתיק.
איך נראה קרום הבתולין?
הצורה והעובי של הקרום ייחודיים לכל אחת ויכולים להשתנות עם הזמן. ישנן 4 צורות מרכזיות של קרום הבתולין:
- חצי ירח – צורה טבעתית המקיפה את פתח הנרתיק, וכך מאפשרת לדם ולהפרשות לצאת ולזרום החוצה בזמן מחזור ובמצבים מסוימים;
- קרום בתולין מחורר – מכסה כמעט לחלוטין את הפתח לנרתיק, מצב שיכול לאפשר זרימת דם אך עלול למנוע החדרת טמפון;
- מבנה הכולל מחיצה – מדובר על רקמה נוספת היוצרת שני פתחים קטנים בנרתיק במקום אחד.
- קרום בתולין אטום – אינו מחורר, מכסה לחלוטין את פתח הנרתיק ואינו מאפשר זרימה של דם במהלך המחזור החודשי ויציאת הפרשות. מצב זה בדרך כלל דורש בדיקה והתערבות רפואית.
במקרים מסוימים מאובחנות הבעיות בקרום הבתולין בלידה, ואצל נשים מסוימות רק לאחר שמסתמנת פגיעה במחזור החודשי. הרופא/ה שלך יכול/ה לאבחן את התופעה על ידי בדיקה גופנית של הנרתיק.
כאמור, בכל הקשור לקרום הבתולין אין צורה אחת תקינה ויחד עם זאת, אם את סקרנית לראות איך הוא נראה, את יכולה להעיף מבט בעצמך באמצעות מראה קטנה ופנס. בשלב ראשון נסי להפריד את השפתיים של הפות ולהסתכל פנימה לתוך הנרתיק. כעת, נסי לחפש את פיסת העור בעזרת הפנס. ייתכן שלא תמצאי את הקרום, אחרי הכל מדובר בכפל עור מאוד קטן שיכול להיות מוסתר היטב.
האם לכל אחת יש קרום בתולין?
לא. יש נשים שנולדות עם קרום בתולין קטן מאוד או ללא קרום כלל, וזה בסדר. ישנם גם מקרים בהם הקרום יכול להימתח הרבה לפני קיום יחסי מין, כתוצאה מפעילות גופנית או שימוש במוצרי היגיינה מסוימים כדוגמת טמפונים, כפי שאסביר בהמשך.
מה קורה לקרום במהלך קיום יחסי מין?
ייתכן ושמעת לא פעם על ביתוק קרום הבתולין במהלך הפעם הראשונה בה מקיימים יחסי מין, פעולה שעלולה לגרום לדימום קל ואי נוחות מסוימת. בפועל, מדובר על מתיחה של הרקמה או קריעה מסוימת של העור כתוצאה מהחדרת הפין לנרתיק, מצב שיכול כאמור להיגרם גם כתוצאה מהחדרת טמפון, בעקבות שינויים הורמונליים, פעילות גופנית, אוננות ואפילו בדיקת פאפ שגרתית.
ברגע שקרום הבתולין נקרע או נמתח הוא אינו צומח בחזרה או חוזר למצבו המקורי.
האבולוציה של קרום הבתולין
במהלך חייך ישתנה הקרום, אשר עם השנים נשחק ומתדלדל. לפני גיל ההתבגרות, הוא בדרך כלל דק ועלול גם להיות רגיש. במהלך ההתבגרות, רמה גבוהה של הורמונים כדוגמת אסטרוגן, יכולה לגרום לקרום ולרקמות נוספות באזור הנרתיק להפוך עבים וגמישים יותר.
במהלך ההריון, ייתכן שהקרום יימתח עוד יותר, כתוצאה מהשינויים ההורמונליים והכנה ללידה, שעשויה גם לשנות את צורתו.
עם גיל המעבר וההזדקנות, קרום הבתולין ורקמות הנרתיק האחרות הופכים שוב לדקים יותר, ככל שיורדת רמת הורמון האסטרוגן.
מעמדו של הקרום מאז ועד היום
לאורך ההיסטוריה, תרבויות פטריארכליות השתמשו בהיסטוריה המינית של נערות ונשים כדי לקבוע את מעמדן וערכן, כמו גם את מעמד המשפחות והקהילות שלהן. טעות נפוצה שמלווה תרבויות מסוימות עד היום, היא קביעת היותה של האישה בתולה על סמך מצב קרום הבתולין. למרות ש'בדיקת הבתולים' הזו נדונה כהפרה של זכויות אדם, היא עדיין נמשכת באזורים רבים בעולם כיום ומשמשת גם במאה ה-21 כסלע מחלוקת.
לסיכום, קרום הבתולין הוא חלק טבעי מהנרתיק ונראה שונה אצל כל אחת. למרות המיתוסים הרבים, חשוב להיצמד לעובדות, עם דגש על הפעם הראשונה בה את מקיימת יחסי מין, שלא בהכרח תהיה מלווה בכאב או דימום, גם אם הקרום נמתח או נקרע.
לקריאה על ניתוח לשחזור הקרום, קראו באתר