לבריאות

הקאות יתר בהריון – למה זה קורה? והאם ניתן לטפל?

אחת מתופעות הלוואי השכיחות של הריון היא היפראמזיס גרבידרום HG (Hyperemesis Gravidarum) בחילות והקאות – שמופיעות בדרך כלל בשליש הראשון ובשעות הבוקר. ישנם מצבים בהם תדירות ההקאות עולה והן אינן מפסיקות גם במהלך הטרימסטר השני, סיטואציה שעלולה למנוע ממך את היכולת לאכול או לשתות, ולהשפיע בצורה משמעותית על שגרת היום יום שלך. מדוע זה קורה? ומה עושים כשהבחילות וההקאות לא מפסיקות? הקאות יתר בהריון – המדריך המלא לפניך…

 

למה זה קורה?

הגורמים להקאות יתר בהריון לא ידועים ויחד עם זאת, מומחים מייחסים את התופעה לחוסר איזון הורמונלי האופייני לתקופת ההריון. יש הטוענים כי קיים גורם תורשתי, ואחרים אומרים שאישה הרה שחווה HG פעם אחת, עלולה לחוות זאת גם בהריונות הבאים.

 

האם הקאות יתר בהריון יכולות להיות מסוכנות?

בהחלט, בעיקר לאור העובדה שמצב זה שגורם לך לאבד נוזלים ומונע ממך לעיתים גם לשתות ולאכול כראוי עלול להוביל להתייבשות שיכולה לסכן אותך ואת התינוק/ת.

 

כיצד ניתן לזהות שמדובר בהקאות יתר בהריון?

הסימנים לתופעה יכולים להיות אחד או יותר מהבאים:

  • בחילות והקאות ממושכות וקשות, שלא עוברות בטרימסטר השני.
  • ירידה במשקל.
  • התייבשות הכוללת תחושת צמא, סחרחורת, עייפות, חוסר בהטלת שתן ושתן בצבע צהוב ועם ריח רע.
  • לחץ דם נמוך.

 

 

כיצד מטפלים בהיפראמזיס גרבידרום?

סוג הטיפול הנדרש תלוי בחומרת התופעה, חשוב שיהיה מותאם לאישה ההרה ולעובר, ויכול לכלול:

  • שמירה על מאזן הנוזלים בגוף, על ידי שתייה מרובה או אינפוזיה. במקרים קיצוניים וכאשר נשקפת סכנה של התייבשות, ייתכן ותתבקשי להתאשפז ולקבל נוזלים לווריד באופן קבוע, במיוחד אם אינך יכולה לשתות באופן עצמאי.
  • הימנעות מארוחות גדולות וצריכת מזון דל שומן ודל סיבים, והקפדה על ארוחות קטנות ותכופות הכוללות מזון יבש.
  • הימנעות ממזונות בעלי ריחות חזקים.
  • תזונה תוך ורידית, הכוללת צריכת תמיסות מאוזנות של חומרים מזינים.
  • צריכת תרופות למניעת בחילות או ויטמינים – באישור רופא/ה בלבד.

 

למרות חוסר הנעימות שאת יכולה לחוות כשמדובר בהקאות יתר בהריון, בלשון המעטה, כל עוד את מטופלת בצורה טובה ומקיימת מעקב והתייעצות עם רופא/ת הנשים שלך, רוב הסיכויים שהתסמינים וההשפעה יחלפו לאחר הלידה. יחד עם זאת, במקרים מסוימים התאוששות עשויה להיות ארוכה יותר במידה וסבלת מהיפראמזיס גרבידרום במהלך ההריון. אם תופעה זו משפיעה גם על מצבך הנפשי, חשוב שתפני לרופא/ה שלך, לייעוץ פסיכולוגי או לאדם קרוב, כדי לקבל עזרה ותמיכה.

 

ויש לי גם טיפ חשוב לסיום. אם את סובלת מהקאות יתר בהריון, מומלץ שתכיני לך תיק קרקרים או אוכל יבש ובקבוק מים קרים וכך, בכל פעם שתרגישי טוב יותר, תוכלי לצרוך נוזלים או לאכול משהו קטן. כך גם לגבי שקית להקאה ומטליות לחות, שיכולים לשמש אות בכל מקום ובכל זמן ולאפשר לך תחושת שליטה, גם אם חלקית, במצב.

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך: