הריונות כימיים הם שכיחים ביותר, ועד שליש מכל ההריונות עשויים להיות הריון כימי – הפלה מוקדמת שמתרחשת בדרך כלל לפני שבוע 20 להריון (זמן קצר לאחר השתרשות הביצית המופרית ברחם), לעומת הפלות שיכולות להופיע בכל טרימסטר. במקרים רבים, נשים אינן יודעות שהן איבדו את ההריון וסוברות כי הדימום שהן חוות הוא דימום שמעיד על המחזור החודשי.
למה זה קורה?
הריון כימי עלול להיגרם כתוצאה מבעיות כרומוזומליות או מומים בעובר המתפתח או ברחם; חוסר איזון הורמונלי; בעיה בהשתרשות העובר בדופן הרחם; משקל גוף נמוך; זיהומים ומחלות מין, כמו גם בעיות רפואיות מסוימות כדוגמת סוכרת, בעיה של קרישת הדם ועוד.
התסמינים של הריון כימי
אם את מתכננת הריון, נמצאת בשלב הניסיונות ו/או חשה את אחת או יותר מהתופעות הבאות, חשוב שתבדקי האם מדובר בהריון כימי:
- דימום מחזור כבד מהרגיל או דימום לאחר קבלת תשובה חיובית להריון (שיכול גם להעיד על השתרשות הביצית המופרית ברחם).
- כאבי מחזור משמעותיים.
- התכווצויות בבטן התחתונה.
- רמות hCG (הורמון ההריון) נמוכות.
- היעדר תסמיני הריון נפוצים כדוגמת בחילות בוקר לאחר קבלת בדיקת הריון חיובית.
כיצד מאבחנים?
ראשית, בכל פעם שאת חווה דימום או תופעה שמדאיגה אותך, חשוב לגשת ולהיבדק אצל רופא/ת נשים בהקדם, במיוחד אם קיבלת תשובה חיובית לבדיקת הריון. במקרה הזה, תתבקשי לבצע בדיקת דם שמודדת את רמת ה-hCG (הורמון ההריון) שלך. במידה ורמתו יורדת ולא עולה, ככל הנראה מדובר בהריון כימי ובהפלה. כך גם במקרה בו התקבלה תשובה חיובית להריון, אך לא נראה עובר בבדיקת האולטרסאונד.
האם אפשר למנוע הריון כימי?
לא ניתן למנוע הריון כימי ויחד עם זאת, ניתן להפחית את הסיכון שזה יקרה בעזרת שמירה על אורח חיים נכון הכולל תזונה בריאה ופעילות גופנית; טיפול במצבים בריאותיים או מחלות כרוניות כדוגמת סוכרת או לחץ דם גבוהה; והימנעות מעישון, צריכה מוגברת של אלכוהול ושימוש בסמים.
אופן הטיפול וההתנהלות לאחר הריון כימי?
מתי יגיע המחזור? מה חשוב לדעת לאחר סיום ההריון הכימי? והאם ניתן להיכנס להריון נוסף מיד אחרי ההפלה? ייתכן שיש לך שאלות רבות לאחר שחווית הריון כימי אחד או יותר, וזה מובן בהחלט. ראשית, חשוב שתדעי שאם חווית מספר הריונות כימיים, מומלץ לבדוק את הנושא עם רופא/ת נשים המתמחה בפוריות, במטרה לבצע בדיקות ולבחון תחילת טיפול מתאים. במידה וההפלה המוקדמת נגרמה על ידי זיהום לא מאובחן, נטילת אנטיביוטיקה יכולה להתמודד עם הזיהום ולשפר את הסיכויים שלך להרות ולעבור הריון תקין ולידה מוצלחת. אם ההפלה נבעה מבעיות ברחם, ייתכן שתזדקקי להליך כירורגי שיקל על כניסה עתידית להריון בריא ותקין.
חשוב לדעת גם כי הריון כימי אינו המצב היחיד שגורם לגוף לייצר את הורמון ההריון. רמות גבוהות יותר של hCG יכולות להתרחש גם עם הריון חוץ רחמי – מצב בו הביצית המופרית השתרשה מחוץ לחלל הרחם. מכיוון שהריון חוץ רחמי יכול לחקות הריון כימי, חשוב לבדוק גם את זה.
החדשות הטובות הן שברוב המקרים תוכלי לנסות להיכנס שוב להריון תוך שבועיים ממועד ההריון הכימי. המחזור החודשי, בדרך כלל יופיע תוך -6 שבועות.
וזכרי! במידה ואת חווה הריון כימי אחד או יותר, זה עדיין לא אומר שאת לא מסוגלת לעבור הריון תקין. לעומת זאת, חשוב להיות במעקב רפואי, כולל בדיקות מקיפות ותמיכה מלאה, כדי לנסות למנוע הישנות המצב, וכדי לתת מענה לבעיות מסוימות שיכולות להיפתר באמצעות טיפול נכון או הליך כירורגי מסוים.
בנוסף, חשוב לתת מענה גם בהיבט הרגשי, משום שהפלה יכולה להשפיע גם על הנפש שלך, בין אם מדובר בייעוץ פסיכולוגי, השתתפות בקבוצת תמיכה פיזית או ברשתות החברתיות, בקשת עזרה מחבר/ה קרוב/ה, בן הזוג או בן/ת משפחה, וכל מה שיכול לסייע לך להרגיש טוב יותר.