לבריאות

האם 'הימים הבטוחים' באמת בטוחים? לא תמיד…

הסבירות שלך להיכנס להריון עולה או יורדת בהתאם ליום בחודש בו הנמצאת, וכמה הוא קרוב או רחוק מהמחזור החודשי שלך. יש הטוענים כי בהתאם לתאריכים אלה, ניתן גם לקבוע את הסיכוי שלך להיכנס להריון – שיטה הנקראת 'הימים הבטוחים'. השאלה הנשאלת היא, האם מדובר במיתוס, וכמה הימים האלו באמת בטוחים?

 

ביוץ והריון – כל מה שחשוב לדעת

לפני שנפריך או נאשר את הטענה, חשוב שתביני איך פועלים הביוץ והתעברות. המחזור החודשי יכול להשתנות מאישה לאישה, ואורך בממוצע כ-28 יום. הביוץ, שלב בו משתחררת הביצית, מתקיים בדרך כלל 10-16 יום לפני תחילת הווסת – זמן המוגדר כ'חלון פוריות' שמעיד על הימים הפוריים ביותר בחודש, המסתיים כאמור ביום הראשון של המחזור החודשי.

כדי שההתעברות תתרחש, הזרע חייב להפרות את הביצית. ברגע שהשחלות משחררות את הביצית, היא עוברת לחצוצרה. אם התקיימו יחסי מין בלתי מוגנים, הביצית ככל הנראה תפגוש את הזרע ובשלב הבא תעשה דרכה לרירית הרחם אזור בו היא אמורה להשתרש, ואז קצרה הדרך להתפתחות העובר ולתחילתו של ההריון.

הסבירות להיכנס להריון עולה אם הזרע כבר נמצא בחצוצרה כאשר מתרחש הביוץ, ולכן נשים רבות נכנסות להריון בימים שלפני הביוץ. מכיוון שהביצית יכולה לשרוד עד 24 שעות מרגע השחרור, והזרע יכול לשרוד עד 7 ימים לאחר קיום יחסי מין, אפשר להיכנס להריון גם ביומיים שלאחר הביוץ, מצב שכיח פחות.

 

מתי את הכי פורייה? ומתי פחות?

כאמור, 12-14 יום לפני היום הראשון של הווסת הם הימים הפוריים ביותר ולכן, קיום יחסי מין בלתי מוגנים בתקופה זו יכול בהחלט להוביל להריון. נשים עם ווסת קצרה יחסית, יכולות להיכנס להריון  גם בימים שלאחר סיום הווסת, מכיוון שהן מבייצות מוקדם יותר.

 

כיצד ניתן לזהות את ה'ימים הבטוחים'?

שיטת הימים הבטוחים עושה שימוש באיתור וזיהוי הימים בחודש, במהלכם את פחות פורייה ויחד עם זאת, היא לא תמיד מדויקת ודורשת מעקב קפדני מאוד. שיטה זו נחשבת לאמצעי המניעה הכי פחות יעיל, והיא גם אינה מגינה מזיהום ומחלות מין. במקרים מסוימים שיטת הימים הבטוחים אינה אפקטיבית כלל, והכוונה למצב בו את לאחר הלידה, במידה ואת מניקה, אם את חווה את גיל המעבר, או סובלת ממחזור שאינו סדיר.

כאמור, ולמרות ששיטה זו אינה מבטיחה שלא תיכנסי להריון, חשוב שתכירי כלים למעקב אחרי המחזור והביוץ, במידה ואת מחליטה לקחת את הסיכון/סיכוי:

  1. שיטת לוח השנה.

כדי לעקוב אחר המחזור שלך, סמני את היום הראשון של הווסת בלוח השנה במשך מספר חודשים (עדיף רצף של 6 מחזורים חודשיים לפחות), כדי לזהות את הימים בהם את אמורה להיות פחות פוריה, כפי שהסברתי קודם לכן. ניתן גם להשתמש באפליקציות ייעודיות שתוכננו למטרה זו.

  1. מעקב אחר הביוץ.

 ישנן כמה דרכים לעקוב אחר הביוץ, כבסיס לשיטת הימים הבטוחים, הכוללות:

  • מעקב אחר טמפרטורת הגוף הבסיסית שלך, וזה אומר חום הגוף במנוחה מלאה. בזמן הביוץ טמפרטורה זו אמורה לעלות מעט.
  • ערכת ביוץ ייעודית, אותה ניתן להשיג בבתי מרחקת, רשתות הפארם וגם אונליין.

 

  1. בדיקת רירית צוואר הרחם.

יש נשים שמבחינות בעלייה בנוזל רירית צוואר הרחם סמוך לביוץ, דבר שקורה כתוצאה מעלייה ברמות האסטרוגן בתקופה זו, מה שגורם לצוואר הרחם שלך לייצר יותר ריר ולך להיות פוריה במיוחד. בפועל תראי ריר ברור, נוזלי יותר ונמתח.

 

לסיכום…

למרות כל מה שהסברתי כאן, חשוב שתדעי כי שיטת 'הימים הבטוחים' לא בהכרח מונעת הריון, במיוחד כאשר אורך או מועד המחזור משתנים בכל חודש, או אם את בלחץ, סובלת ממצבי רוח משתנים, נמצאת בדיאטה מסוימת או משנה את סוג הפעילות הגופנית. כך גם לגבי מועד הביוץ, שיכול להשתנות. מעקב אחר הביוץ וקביעת חלון הפוריות יכולים אולי להפחית את הסיכוי שלך להיכנס להריון בכל חודש ויחד עם זאת, מחקרים מוכיחים ששיטת 'הימים הבטוחים' אינה מונעת הריון בכרבע מהמקרים.

במידה ואת מעוניינת בקיום יחסי מין מוגנים, מומלץ שתתייעצי עם רופא/ת הנשים שלך לגבי השימוש באמצעי מניעה אפקטיביים יותר, המבטיחים בדרך כלל 99% יעילות, כדוגמת:

  • גלולות למניעת הריון.
  • התקן תוך רחמי.
  • קונדום גברי או נשי – שמספק גם הגנה מפני מחלות מין וזיהום.
  • טבעת.
  • מדבקה.

 

ועוד …

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך: